• Beeball

 • Honkbal

 • Softbal

 • Sport Informatie

  Wat is honkbal?
  Honkbal is een balsport. Een team bestaat uit (tenminste) 9 spelers. Tijdens een wedstrijd zijn de teams wisselend "slagteam" (de aanval) en "veldteam" (de verdediging).Om een punt te scoren moet een slagman/vrouw de bal het veld in slaan (met een knuppel) en vervolgens via de drie honken de thuisplaat zien te bereiken. De tegenpartij zal er alles aan doen om dit te voorkomen, door te proberen de slagman/vrouw “uit” te maken. Dit “uitmaken” kan op heel veel verschillende manieren. Als er drie slagmensen “uit” zijn, wisselen de teams van rol. Meer informatie over honkbal vind je op de site van de KNBSB.

  Wat is softbal?
  Softbal lijkt heel erg veel op honkbal, maar het heeft andere regels. Vanaf hun elfde spelen meisjes en dames meestal softbal. Bij softbal worden grotere ballen gebruikt en zijn de afstanden tussen de honken kleiner. Daarnaast moet bij softbal de bal onderhands naar de slagvrouw geworpen worden en zo zijn er nog een aantal andere regels. Er bestaan ook heren softbalteams, maar bij Robur '58 spelen de heren momenteel alleen bij de recreanten softbal. Meer informatie over softbal vind je op de site van de KNBSB.

  Wat is beeball?
  Beeball is een sterk vereenvoudigde vorm van honkbal en softbal. Het wordt gespeeld door jongens en meisjes, bij elkaar in één team, in de leeftijd van 5 t/m 10 jaar. De bal is kleiner, zodat deze geschikt is voor de kleine handjes. Bovendien is de bal zacht en wordt van een paaltje geslagen, of door de coach opgegooid. Er zijn twee leagues.

  De Major League
  De Major League is voor de spelers met wat meer ervaring. Het veld lijkt meer op een echt honkbal- of softbalveld. En er gelden iets strengere regels bij het slaan.

  De Rookie League
  De Rookie League is voor kinderen met weinig of geen ervaring. Met 6 spelers heb je al een volledig team, zodat er snel wedstrijdjes gespeeld kunnen worden. Omdat er minder spelers zijn, is het veld wat kleiner. Er liggen twee in plaats van drie honken in het veld.

  Op dit moment heeft Robur '58 één Rookie team. We trainen op woensdagmiddag van 16:00-17:00 uur. We komen een kwartiertje eerder om samen het materiaal te halen en het veld uit te leggen. En na de training ruimen we de spullen samen weer op.
  Op zaterdagochtend spelen we wedstrijden die door de Bond worden ingepland. Het is geen competitie, omdat op dit niveau niet de winst maar het plezier en het leren voorop staan. Meestal beginnen de wedstrijden om 10:00 uur. Het BeeBall seizoen begint in maart en is, als het weer het toelaat, in oktober afgelopen. In de zomervakantie hebben we een wedstrijdstop. Van oktober tot maart hebben we alleen zaaltrainingen. En af en toe een zaaltoernooi.
  Wil je meetrainen met de Rookies? Kom langs op woensdagmiddag. Je bent van harte welkom! Trek lekker zittende (sport)kleding en (gym)schoenen aan. Handschoenen, knuppels en helmen hebben wij. Dus je hebt verder geen spullen nodig. Meer informatie over BeeBall vind je op de site van de KNBSB.

 • Teamindeling op leeftijd

  Beeball 5 t/m 9
  Beeball is de spelvorm voor de jongste jeugd, zowel jongens als meisjes. Afhankelijk van leeftijd en niveau wordt de spelvorm aangepast evenals de teamgrootte. Het doel is om de kinderen op een actieve en leuke manier kennis met honk- en softbal te laten maken.

  Pupillen 9 t/m 11
  De pupillen (jongens en meisjes) wordt spelenderwijs het spel geleerd. We beginnen met eenvoudige regels en ook de spelvorm is aan de kinderen aangepast; we spelen op een kleiner veld, met zachte ballen. De bal wordt in de laagste klasses getost (opgegooid), in plaats van aangegooid, zodat de kinderen de bal makkelijker slaan. Bij de oudere pupillen wordt het spel langzaamaan wat moeilijker gemaakt.

  Aspiranten 12 t/m 15
  Bij de aspiranten wordt er vaak een scheiding gemaakt tussen jongens en meisjes. De jongens gaan meestal honkballen en de meisjes gaan meestal softballen. Ook op latere leeftijden blijft deze scheiding vaak gehandhaafd, hoewel er geen regel is dat meisjes en dames niet mogen honkballen. Sterker nog er is een Nederlands Dames honkbalteam! Er is alleen nog geen reguliere competitie waar alleen meiden in honkballen. Voor jongens geldt dat je na je vijftiende alleen nog in de lagere klassen kunt softballen of in de heren softbalcompetitie.

  Junioren 16 t/m 21 (honkbal), 15 t/m 18 jaar (softbal)
  Er wordt nog dieper op het spel in gegaan. De verschillende spelers beginnen zich te specialiseren als pitcher of catcher en natuurlijk op de andere veldposities.

  Senioren heren vanaf 22 jaar, Senioren dames vanaf 14 jaar
  De senioren trainen wekelijks (soms meerdere keren per week) en spelen wekelijks een wedstrijd volgens de landelijk bepaalde competitie.

  Recreanten
  De recreanten zijn dames en heren die graag softballen. We spelen op regelmatige basis wedstrijden met recreantenteams van andere verenigingen.

  Opbouw seizoen
  vanaf december tot maart: zaaltrainingen

  van maart tot medio april: oefenwedstrijden

  van medio april tot eind september: competitie

  oktober: toernooien

  Van maart t/m oktober trainen we buiten, 's avonds, met een frequentie van 1 of 2 maal per week, afhankelijk van teamniveau en doelstellingen. In de winter trainen we in de zaal, vaak in het weekend.